MEĐUGORJE2017-07-24T16:03:01+00:00

Project Description

MEĐUGORJE

Međugorje je naseljeno mjesto u sastavu  Općine Čitluk, Federacija Bosne i Hercegovine (BIH). Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih centara BIH, koje godišnje posjeti oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od ostalih svjetskih marijanskih svetišta, Međugorje je ostavilo prvotni šarm u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Tri su povlaštena mjesta hodočasničkog okupljanja u Međugorju.

  • Brdo ukazanja: tako se sada zove mjesto iznad zaseoka Podbrdo u Bijakovićima gdje su vidioci prvih dana vidjeli Gospu. Bilo je to koncem lipnja 1981. godine. Od tada se na tom mjestu okupljaju hodoćasnici na molitvu krunice. I po danu i po noći mogu se susresti skupine hodoćasnika kako se uspinju do mjesta prvog ukazanja. Samo to mjesto označeno je gomilom kamenja s usađenim neuglednim križem. Na uzlaznoj stazi postavljeni su godine 1989. Reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice, rad prof.Carmela Puzzolo iz Firence.
  • Križevac je brdo iznad Međugorja. Tu su stanovnici sela Međugorje 1934. Godine na uspomenu 1900. obljetnice Isusove smrti podigli osam metara visok betonski križ. Skupine vjernika i pojedinci na tom mjestu obavljaju pobožnost Križnog puta idući od postaje do postaje. Prvih godina postaje su bile označene drvenim križevima. 1988. godine uz te križeve su postavljeni brončani reljefi – postaje Puta križa, rad talijanskog kipara Carmela Puzzolo. Križevac se razvio u povlašteno m jesto štovanja Kristove muke i postao Kalvarijom međugorskog svetišta.
  • Župna crkva i prostor oko crkve mjesto je slavljenja euharistije i sakramentalnog života. Staru župnu crkvu, sagrađenu koncem prošlog stoljeća, srušio je potres. Nova crkva je dovršena 1969. godine. Crkva je kao i župa posvećena sv. Jakovu starijem, apostolu i zaštitniku hodočasnika. Uz crkvu je 1991. Godine podignut oltar za vanjsko slavlje i dvadeset ispovjedaonica. Sagrađena je i kapelica za euharistijsko klanjanje s prostorijama za predavanje i duhovne razgovore. Podignuta su i dva šatora za prigodna slavlja.

„ Međugorje Čitluku pred vratima, tu se Gospa ukaza Hrvatima“ je poznati stih nastao od običnih ljudi, hodočasnika koji su ga smislili pješačeći sa svih strana svijeta u ovo malo mjesto u Hercegovini.