GALERIJA SIKIRICA2018-10-08T18:30:00+00:00

Project Description

GALERIJA SIKIRICA

Galerija Sikirica baštini veći dio umjetničkog opusa Stipe Sikirice i trenutačno raspolaže zbirkom njegovih skulptura koje su pohranjene i dostupne svima, a koje je donirao, njegovim riječima, svim stanovnicima Sinja i Cetinskog kraja koji su bili njegova inspiracija. Osim velikog broja skulptura umjetnik je donirao i vrijednu zbirku svojih grafika i medalja. Jedna od vrijednosti zbirke skulptura Stipe Sikirice su sačuvanje skice za javne skulpture od kojih su neke realizirane, a neke nikada nisu.

Proučavanjem umjetničkog djela putem skica približavamo posjetiteljima nevidljivi proces stvaranja i potičemo ih na vrednovanje javne skulpture kao i promišljanje o njezinom odnosu i povezanosti s lokalitetom i društvenom zajednicom kojoj pripada. Svoj fundus Galerija izlažeputem tematski osmišljenih izložbi, u suradnji sa stručnjacima, tako da izloženi eksponati pričaju priču o Gradu, njegovim stanovnicima i kulturi druge polovice 20 stoljeća.

  1. Spomenik Alkaru – skulptura je postavljena na Alkarskom trkalištu 1965. Godine, na 250. Obljetnicu održavanja sinjske Alke. Od tada postaje neizostavnim dijelom ceremonije Alke budući da svaki alkar prije nego krene u natjecanje, na konju okruži skulpturu.
  2. Prva postaja križnog puta – nalazi se na Starom gradu i označava početak križnog puta koji završava na samom vrhu Starog grada. Svaku postaju obilježava skulptura nekog od poznatih umjetnika.
  3.  Vratnice crkve Čudotvorne Gospe Sinjske – prikazuju povijest Grada, dolazak naroda iz Rame u Sinj, bitku Sinjana i Osmanlija te zahvalu Gospi Sinjskoj. Jedna od zanimljivosti ovog prikaza je u sceni koja prikazuje narod, a u kojoj je umjetnik prikazao likove svojih suvremenika i prijatelja umjetnika koje je portretirao kroz dugi niz godina svog stvaranja.
  4. Stjepan Gunjača bio je velikan hrvatske arheologije, povijesti i muzeologije. Visok ugled zaslužio je svojim angažmanom u vrijeme Drugog svjetskog rata kada je kulturnu baštinu srednje i sjeverne Dalmacije pohranio u Sinju i sačuvao od uništenja. Sačuvana baština danas je izložena u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.
  5. Na izvoru – skulptura – fontana u obliku mlade djevojke koja je prozvana Lucom i kao takvu je svi poznaju. Priča kaže da je dobila ime po stvarnoj osobi, čistačici koja je često provodila vrijeme ispijajući vino s lokalnim obrtnicima u obližnoj gostioni. S obzirom da je bila omiljena u društvu, njena navika poistovjećena je s motivom novo postavljene skulpture. Nastala je za vrijeme umjetnikova studiranja, prvi je njegov rad postavljen u javni prostor i označava početak njegove karijere.