MUZEJ SINJSKE ALKE2018-10-08T18:20:11+00:00

Project Description

MUZEJ SINJSKE ALKE

U gradu Sinju puna tri stoljeća održava se viteška igra Sinjska alka, po strogo kodificiranom pravilniku, sa sudionicima u povijesnim odorama, opremom i oružjem. Organizira se u spomen pobjede sinjskih vitezova nad višestruko brojnijom osmanlijskom vojskom koja je 1715. opsjedala Sinj te u slavu Gospe koja je prema vjerovanju tada spasila grad. Održava se jedanput godišnje, prve nedjelje u kolovozu (ali tako da sva tri natjecanja, Bara, Čoja i Alka, budu u kolovozu) samo u Sinju i od osnutka na istome mjestu – Alkarskom trkalištu. Alkari i alkarski momci koji sudjeljuju u alkarskoj povorci i natjecanju biraju se isključivo od članova Društva koji su rođeni u Cetinskoj krajini, kao i onih kojima su roditelji u njoj zavičajni.
Punih tristo godina. Alka je žiteljima Cetinske krajine istinsko etičko mjerilo u ljubomornom čuvanju viteškoga duha i zavičajnosti, poticaj za natjecanje u plemenitosti i poštenju te vječita uspomena na junaštvo pradjedova. Igra je to koja se tijekom višestoljetne tradicije utkala u narod, postala njegov nepobitni činitelj, nositelj narodnog ponosa, nadahnuće i izvorište stvaralaštva.
U alkarskome natjecanju alkar u punome trku, nogu duboko u stremenima i bez podizanja sa sedla, gađa kopljem u alku (obruč s četiri razdjeljka – pogodak u pojedini od njih nosi jedan, dva ili tri boda – punta). Alkari trče tri trke, a slavodobitnik je onaj alkar koji u natjecanju prikupi najviše bodova.
Nakon završene Alke ponosno na koplju gradom pronosi plamenac hrvatske trobojnice, a Sinjani i Cetinjani slave ga cijelu godinu.
Sve o Alci možete saznati u jedinstvenome prostoru Muzeja Sinjske alke koji svojim stalnim postavom pokazuje autentičnost i višestoljetan kontinuitet te viteške igre. Alka je povijest, tradicija i ponos, a Muzej svojom arhivskom građom naglašava njenu posebnost.
Muzej Sinjske alke jedan je od najsuvremenijih muzeja u Republici Hrvatskoj. Svojim stalnim postavom doseže najviše muzejske standarde, kako prezentacijske tako i tehnološke. Brojni interaktivni sadržaji pobuđuju sva osjetila posjetitelja. To je suvremeno organizirana baštinska ustanova koja prezentira alkarske odore, opremu i oružje s multimedijalnim instalacijama, filmovima i sl. Priča koju Muzej Sinjske alke priča svojom arhivskom građom nezamjenjiv je dio povijesti Sinja i Cetinske krajine, duboko ukorijenjen u kolektivnu hrvatsku memoriju.
Osnovna misao vodilja Muzeja je da svakom posjetitelju približi nezamjenjiv doživljaj Sinjske alke čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO uvrstivši je 2010. Na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Muzej Sinjske alke nominiran je za prestižnu nagradu EMYA – Europski muzej godine 2017.