Restoran2017-12-20T23:34:46+00:00

Restoran

Dobro došli!

Dragi gosti restorana hotela Alkar, drago nam je što čitate ove retke – već ste zainteresirani za gastronomsku ponudu hotela Alkar. Dopustite da vam predstavimo najbolji način za upoznavanje novoga kraja, grada ili države – upravo preko njene gastronomske ponude. Misao vodilja našega restorana očuvanje je i promoviranje naših tradicionalnih jela. Degustirajte i uživajte u domaćoj kuhinji cetinskoga kraja koja će vam zasigurno ostati u dugom i lijepom sjećanju. Sva su jela spravljena od domaćih namirnica lokalnih proizvođača, a naši vrsni kuhari vješti su znalci svoje profesije.

Osim tradicionalne kuhinje u ponudi imamo standardnu i modernu kuhinju, prilagođenu u potpunosti željama naših gostiju.

Dođite i kušajte sinjske arambaše, uštipke, janjetinu, pršut i mnoge druge delicije!

Gastronomija

Sinj je i pravi raj za gurmane, poznat po vrlo ukusnim i jedinstvenim jelima. Osim sinjskih arambaša, uvijek gostoljubivi Sinjani rado će ponuditi i razne delicije poput žaba, riječnih rakova, cetinske pastrve, sinjskih rafiola te mnoge specijalitete karakteristične za dalmatinsku zagoru.

Najpoznatiji su specijalitet sinjske kuhinje , odnedavno zaštićen kao nematerijalna kulturna baština. Naziv potječe vjerovatno od turcizma harambaša (vođa hajduka, a u Sinjskoj alci vođa alkarskih momaka). Arambaši su neizostavni dio svečanih jelovnika, za slavlje Uskrsa, Božića, Velike Gospe, Alke i sl. Arambaši se sastoje od nasjeckanog goveđeg mesa, sjeckane sušene slanine, koje se sa začinima (luk, crveni luk, peršin, papar, sol) savije u listove kiselog kupusa. Slažu se u posudu na komad goveđe kosti, pokriju sitno izrezanim kiselim kupusom, doda se komad pršuta ili suhe junetine i nekoliko domaćih kobasica (sudžuka). Sve se zalije vodom i bez miješanja kuha nekoliko sati. Sinjani će ljubomorno naglasiti razliku između svojih arambaša i običnih sarmi. Naime, prema tradicionalnom receptu, izričito je naglašeno da se meso za arambaše sjecka, a ne melje, kao što je običaj za sarme, u koje također ide riža, što nije slučaj s arambašima.

Još jedan specijalitet iz sinjske kuhinje bez kojeg ne prolazi nijedna svečanost u Sinju, no nije rijetkost ni u svakodnevnom jelovniku. Izvrsni u svojoj jednostavnosti, pripremaju se lako, ukusan su slatki desert, ali odlično odgovaraju i uz čašu vina, staru izvornu hrvaštinu, kao i uz sir ili poznati dalmatinski – sinjski pršut. Potrebno je prosijati i posoliti 1 kilogram pšeničnog brašna, dodati 2 cijela jaja, 2 žlice šećera i mlake vode koliko je potrebno. Sve dobro izmiješati žlicom – tijesto mora biti rijetko kao za palačinke. Sinjske domaćice otkrit će tajnu i savjetovati dodavanje rakije lozovače u smjesu kako uštipci ne bi povukli mnogo masnoće pri pečenju. U tavu staviti dosta domaćeg masla. Kad se dobro zagrije, razlijevaju se uštipci, dugi i tanki. Još vruči, po želji se mogu posuti sitnim šećerom.

Sinjani će reći da uštipci najbolje idu baš uz slavni dalmatinski – sinjski pršut. Delicija je to bez premca, posebnog okusa kakav nema nijedan drugi suhomesnati proizvod, a u Sinju ima dugu i zavidnu tradiciju proizvodnje. Zahvaljujući stoljetnim usavršenim tajnama zanata koje prelaze s naraštaja na naraštaj, strogim pravilima čuvanja, povoljnom zemljopisnom položaju i nezamjenjivoj, studenoj buri  s obližnjih planina, dalmatinski – sinjski pršut jedan je od najkvalitetnijih hrvatskih izvornih proizvoda. Svake godine predvodi biranu ponudu na nacionalnom sajmu pršuta kojem je Sinj tradicionalno domaćin.